20 jaar Troubadour!

Lang voor het huidige pand van de Troubadour een horeca-functie kreeg, waren er al veel partijen die op deze plek een boterham verdienden vanwege met name de mooie locatie. Een kleine duik in de geschiedenis:

De eerste bekende activiteiten op de plak waar nu ons mooie bedrijf staat, stammen uit 1832, toen het kadaster begon met het vastleggen van kavels. De bestemming “het Posthuis” stond als eerste op de kaart, gevolgd door “Koetshuis”, wat in 1865 werd geveild voor maar liefst 1500 gulden…een kapitaal destijds!

Een mooie zin uit de veilingakte destijds over het toenmalige pand: “ … een kapitaal, hecht en sterk huisch, zeer gunstig staande en gelegen aan de Vecht bij de brug, binnen de gemeente Stad Hardenberg, bijzonder geschikt tot uitoefening van allerlei nering of hantering …”

En laat dat nou precies zijn wat er op deze plek gebeurde door de jaren heen. Allerlei functies en talrijke verbouwingen, aanpassingen en schaalvergroting later is het huidige pand nog steeds geschikt voor ‘allerlei nering’…

Van Postmeestershuis en Koetshuis kwamen er de eerste winkels op deze plek, startend met ‘Manufacturen Meijer’ tot de winkel die veel oudere Hardenbergers zich nog zullen herinneren: ‘Wamelink Manufacturenhandel’, een zeer bekende kleding- en stoffenwinkel die in 1966 maar liefst haar 100 – jarig bestaan vierde. Wamelink had ondertussen het één en ander verbouwd aan zijn winkel, en de boel zag er al aardig anders uit. Hier werden de eerste contouren van het huidige pand zichtbaar.

In 1949 werd de huidige betonnen vechtbrug gebouwd, waarbij tijdens de aanleg de heimachine omviel tegen het pand van Wamelink.  In 1978 werd de gemeente Hardenberg van het pand. Er waren diverse activiteiten, waarvan vanaf 1983 Expositieruimte ‘De Voorveghter’ ( de naam van het latere theater ) de bekendste was.

Vanaf de jaren 90 was het pand in gebruik als horecabedrijf. Vanaf 1991 starten de tweelingbroers André en Henk Strijker hier Grandcafe ‘De Baron’, wat 10 jaar later overging in handen van de Podiumgroep, met de familie Potgieter als mede-eigenaar. Vanwege de muzikale achtergrond van deze, werd onder de naam ‘De Troubadour – Grand Café Musique’ in 2001 gestart met een uitgaans- en muziekcafé. Veel huidige bezoekers herinneren zich nog vaak de vele themafeestjes, livebands en dansavonden in het muziekcafé, waar veel relaties zijn begonnen..

In 2015 werd gestart met het format ‘Steakhouse / Restaurant’, en werd de keuken onder de bevlogen ‘fleischmeister’ Kevin Schuldink een bekend fenomeen als biefstukken-paradijs voor met name de vleesliefhebbers. Het zaadje was hiermee geplant voor de verdere exploitatie als goed restaurant en grand café.

Tot .. op 21 februari 2017 een grote brand het bedrijf meer dan een jaar platlegde. Vanwege kortsluiting in oude bedrading was de 1e etage geheel uitgebrand, en had de rest van het pand enorme waterschade opgelopen. Het zou tot april 2018 duren voor De Troubadour de deuren weer kon openen.

Omdat de schoorsteen van de familie Potgieter ondertussen wel moest blijven roken, werd er in in allerijl in Beerzerveld onder de naam “Greta’s Eetcafé” een gezellig Steakhouse en Familierestaurant gestart met voornamelijk meubilair wat gered was uit de Troubadour. Een klein jaar werd er door kok Kevin Schuldink, barman / bediende Dylan Potgieter en gastvrouw Greta Potgieter ingezet op lekker eten en ouderwetse gezelligheid naast het voetbalveld van de VV Mariënberg. Een groot succes!

4 april 2018 was het zover: de deuren van het compleet vernieuwde “Grand Café en Restaurant De Troubadour” konden open voor het publiek, wat massaal de weg weer wist te vinden naar het bekende pand aan de Vechtbrug.

Na een eerste jaar met natuurlijk wat opstartproblemen en kinderziektes die later snel opgelost werden, konden we in 2019 stellen dat we de transitie goed doorstaan hadden, en zetten we de puntjes op de i. De Troubadour werd een vaste waarde als goed restaurant, met vriendelijk en gastvrij personeel, een prachtig interieur, op een geweldige locatie aan het water. We konden weer knallen!

Tot…op zondag 15 maart 2020 vanuit onze overheid het bericht kwam dat om 18.00 uur alle aanwezige gasten het pand hadden moeten verlaten. Er was een zeer besmettelijk en dodelijk virus wat dwong tot maatregelen. De rest is bekend.
Corona heeft ons echter ook tijd gegeven om na te denken over de toekomst. Wilden we nog een keer weer de wedstrijd aangaan bij heropening, en ons personeel ( de motor van ons bedrijf ) weer de randen laten opzoeken van wat we kunnen, de zaak weer stampvol hebben met de bijbehorende uitdagingen aan de keuken, het risico lopen dat het personeel ‘functie elders’ prefereert boven werken in de horeca, en daardoor ons kwaliteitsniveau in gevaar te brengen voor de lange termijn?

We hebben vanaf september 2021 gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit. U merkt het aan de glimlach op het gezicht van ons personeel, de kwaliteit van het eten op uw bord, het aanbod in ons menu, en de aandacht die we aan onze gasten kunnen geven. Uit eten en uitgaan moet in onze visie nóg meer gaan om beleving, service, ontzorgen en gastvrijheid. Zaken die je thuis niet altijd kunt realiseren, en je mag verwachten in een bedrijf wiens werk het is hiervoor te zorgen.

Ons motto: “Vier het leven in de Troubadour, we hangen graag de slingers voor u op!”

Familie Potgieter & Team Troubadour

Ons gastenboek

"Heerlijk gegeten ,we lieten ons verrassen door het Chef special menu.Alles was even smakelijk en het personeel was super aardig we oomen zeker nog eens terug”

Claudia Koekoek

Klant van het Restaurant

"Gegeten met gezin. Eerst buiten op terras maar dat was al snel erg koud en winderig. Ondanks dat de zaak helemaal vol zat heeft personeel ons een plekje binnen gegeven. Top service en zeer klantvriendelijk. Eten erg goed, Chefs menu uitstekend. Mosselen heerlijk, kindermenus goed en genoeg. Prima prijs kwaliteit verhouding. Ook wensen buiten de kaart om waren geen enkel probleem. Let wel de zaak zat echt stampvol met een paar grote groepen. Als restaurant houder weet ik dat het best lastig is om dan iedereen tevreden te houden. Goed gedaan team van de Troubadour. Dikke pluim”

Martin Vermeulen

Klant van het Restaurant

"Goedlopende zaak, waar je het best even kunt reserveren. We zijn op de bonnefooi heen gegaan, maar ze wisten toch een tafel voor ons te regelen. De Troubadour ligt pal aan de Vecht, dus een mooi uitzicht. Van binnen is het sfeervol ingericht. Het menu met bijbehorend eten is prima. We hebben zelf als voorgerecht mosterdsoep genomen en als hoofdgerecht zalm & gamba en mixed grill. Alles was heerlijk. De bediening is vlot en vriendelijk. Ook wordt er netjes gevraagd of je toe bent aan het volgende eten. De prijs/ kwaliteit is goed. Volgende keer gaan we voor de Chefs menu...”

Winston Moes

Klant van het Restaurant